Lansare de carte organizată de Complexul Educațional Lauder-Reut

186 trepte În data de 24 mai 2018, ora 11.00, la Teatrul Odeon, Complexul Educațional Lauder-Reut a lansat cartea 186 de Trepte - Întâmplările unui adolescent evreu în lagărele de la Auschwitz, Mauthausen, Melk și Ebensee, scrisă de Alexandru Marton, în traducerea lui Ion Știubea, care a recunoscut-o ca o provocare din motive ce țin de conținutul terifiant. Cartea este tipărită la Editura Hasefer după originalul apărut la Editura Memorialului Holocaustului Yad Vashem, din Ierusalim, în 1999 și cuprinde un cuvânt înainte scris de Ministrul Educației, domnul Valentin Popa și de Ambasadorul Statului Israel în România.

Alexandru Marton s-a născut în anul 1927 la Toplița-Mureș, în România. La vârsta de 9 ani s-a mutat cu familia sa la Miercurea Ciuc – primul oraș din care au fost alungați evreii, odată cu intrarea armatei ungare fasciste în anul 1941. În timpul războiului, Alexandru Marton a fost deținut în lagărele de concentrare Auschwitz-Birkenau, Mauthausen, Melek și Avnetza. După Holocaust, Alexandru Marton s-a întors în Transilvania, a învățat medicina la Universitatea din Cluj și la Târgu-Mureș și a absolvit cu succes în anul 1951. După studii, a fost trimis, la cererea regimului communist, să lucreze ca doctor într-un sat îndepărtat din Moldova, datorită afinităților sale spre sionism. În anul 1961, după circa 10 ani de muncă silnică, a primit aprobare să viziteze Israelul unde a emigrat cu soția și fiica sa. Până când a ieșit la pensie, Alexandru Marton a fost doctor principal în cadrul Departamentului de Femei și Fete din spitalul “Bikur Holim” din Ierusalim.

La emoționanta ceremonie au participat Excelența Sa, Ambasadorul Statului Israel, doamna Tamar Samash, consilierul de imagine al Ministrului Educației, doamna Cătălina Toma, președintele Comunității Evreilor din București, domnul Paul Schwartz, inspectorii școlari pentru disciplina istorie, domnii Mihai Manea și Doru Dumitrescu, familia autorului, cele două fiice, Ronit și Nurit, nepoți și strănepoți, primiți cu toții de către elevii Complexului Lauder-Reut, alături de Consiliul Municipal al Elevilor și elevi de la numeroase școli și licee din București.

Evenimentul a debutat cu discursul doamnei Tova Ben Nun-Cherbis, președinte al Complexului Educațional Lauder-Reut, care i-a îndemnat pe elevi să citească această carte pe care au primit-o cadou și să cunoască istoria, pentru a-și antrena vigilența care să nu permită atrocităților precum Holocaustul să se mai repete vreodată: Primiți această carte cu optimismul și cu lecția pe care o transmite, învățați din ea. Citiți-o, chiar dacă azi două pagini și mâine alte două, pas cu pas, veți înțelege cum a luptat un om pentru valorile umane, pentru viață, dreptate, adevăr, libertate și tot ce prețuim în zilele noastre drept democrație. Ne dorim ca ororile care s-au întâmplat în timpul celui de al doilea război mondial să nu se repete, să evităm pe viitor acea parte întunecată a istoriei cunoscută sub denumirea de Holocaust. Suntem cu toții datori să avem grijă de valorile umane, de transmiterea lor către generațiile viitoare, prin povestirea istoriei și asumarea greșelilor care s-au făcut, tocmai pentru a evita reluarea lor.

Excelența Sa, Doamna Ambasador și-a manifestat încrederea în generațiile viitoare pentru toleranță, prietenie și multiculturalism, în virtutea celor 70 de ani de relații diplomatice neîntrerupte și de bun augur între Statul Israel și România ce au urmat unor perioade mai puțin fericite înregistrare de istorie: Astăzi, unii oameni îndrăznesc să se îndoiască de realitatea Holocaustului; ei neagă autenticitatea acestei perioade crunte, încearcă să ștergă amintirea atrocităților naziste. Milioane de oameni au fost victime ale acestui regim barbar și crud, dar iată că există încă detractori, contestatari ai acelor fapte care doresc să denatureze autenticitatea dovezilor incontestabile. Vor să ștergă mărturia supraviețuitorilor și memoria martirilor.

Această carte este o mărturie și o lecție oferite lumii care trebuie să întrebe "cum s-a putut întâmpla acest lucru"? "Ce putem face pentru a ne asigura că amintirea Holocaustului nu va fi uitată"? Generația noastră trebuie să-și amintească Holocaustul.

Cartea lui Alexandru Marton este o modalitate extraordinară de a aborda partea întunecată a naturii umane și de a crede în viitor.

75 de ani mai târziu, vreau să cred că am învățat lecțiile trecutului și am depășit resentimentele create în acea perioadă îngrozitoare. În ceea ce privește România și Israel, există câteva amintiri groaznice, dar relațiile create între cele două țări imediat după înființarea Statului Israel sunt bune și stabile, având un trecut și o cultură comune și am devenit capabili să privim în viitor cu credință și cu optimism.

În semn de mulțumire și apreciere pentru întreaga contribuție la studierea Holocaustului în școlile din România, domnii inspectori Mihai Manea și Doru Dumitrescu, au primit, din partea Complexului Educațional Lauder-Reut, diplomele Mentor Honoris Causa, înmânate de Excelența Sa și președintele instituției.

Întrucât nu a putut fi prezent, din motive obiective, la această lansare de carte, Ministrul Educației a transmis elevilor și tuturor celor prezenți, un mesaj și un îndemn la responsabilizare pentru apărarea valorilor umane: Consider că orice progres înregistrat în educația și cercetarea privind Holocaustul este un antidot eficient față de provocările actuale din societatea noastră și ar putea avea o contribuție semnificativă la asigurarea păcii și stabilității în viitor.

Într-o lume în care terorismul, extremismul, antisemitismul, rasismul și xenofobia sunt în creștere, tinerii trebuie să lupte împotriva fricilor și a pasivității și să își facă auzite vocile. De aceea, pentru noi este o mare responsabilitate să îi pregătim să apere valorile democratice și umaniste universale.

Domnul Paul Schwartz a completat inedit informațiile transmise prin prezentarea unui document personal dobândit la vârsta de 2 ani, emis de către Centrala Evreilor din România pentru recensământul locuitorilor cu sânge evreiesc: Nu există sânge evreiesc, sânge arăbesc sau niciun alt fel de sânge. Sângele este pe grupe, după cum bine știm din medicină. (...) Indiferent de credința voastră, fiecare personal respectați poruncile date de Dumnezeu, 10 pentru creștini și evrei, 13 pentru musulmani, și lumea cu siguranță va fi mai bună...

Clipele emoționante au continuat cu discursul doamnei Ronit Davidovici-Marton, fiica cea mare a autorului, care printre lacrimi și având în fundal fotografii memorabile, a prezentat familia doctorului Alexandru Marton, cu cei 5 nepoți și 4 strănepoți, dintre care cel mai mic, de numai 2 luni, s-a aflat în publicul acestui aveniment. S-a cântat, s-au recitat texte simbol din cartea autorului și s-au urmărit filme zguduitoare despre lagărul de concentrare Mauthausen, iar la final, speranța într-o lume mai bună a răsunat din nou prin muzica și versurile imnurilor Hatikva și Deșteaptă-te, române!, intonate de întreaga audiență.

Implicarea Complexului Lauder-Reut în acest gen de evenimente nu este una întâmplătoare, ci reprezintă parte integrantă a pregătirii elevilor în cadrul cursurilor de diplomație, istoria Holocaustului și tradițiilor evreiești, alături de inițiative precum elaborarea și editarea primului manual pentru studierea Holocaustului în liceele din România (2006), March of the Living (2012, 2013, 2018), Podurile Toleranței.

Acțiuni similare au fost traducerea și lansarea versiunii în limba română a cărții Niciodată nu ești pe ultimul drum, scrisă de Felix Zandman, supraviețuitor al Holocaustului (aprilie 2016), vizite de studiu în orașe europene marcate de această tragedie a umanității, (Berlin și Paris, mai 2016), precum și participarea la cea de a 30-a ediție a March of the Living în Polonia, anul acesta, când o delegație de elevi Lauder-Reut, împreună cu colegii lor de la Colegiul Național Ion Creangă și din Republica Moldova, au parcurs pe jos distanța de 3 km dintre Auschwitz și Auschwitz-Birkenau, un tribut adus victimelor atrocităților naziste, printre care 1,5 milioane de copii evrei – o expoziție de colaje fotografice care au documentat acest proiect a fost organizată în foaierul Teatrului Odeon, pentru participanții la evenimentul de lansare a cărții doctorului Alexandru Marton.

Să nu uităm niciodată, fie-le memoria binecuvântată!