SECRETELE PROFESIEI, LA ADEVĂRUL HOLDING ȘI PRIMA TV
În perioada de summer school, în cadrul proiectelor de media/comunicare a fost organizat un internship la Adevărul Holding și Prima TV, la care au participat absolvenți ai claselor a IX-a, a X-a și a XI-a.

Timp de o săptămână, elevii au avut posibilitatea să afle ce înseamnă a lucra într-un trust de presă scrisă și într-o televiziune, și să înțeleagă cât de complexă este munca în echipă, din spatele ecranului TV și al paginii tipărite.

Pe tărâmul jurnalismului de presă scrisă, ghizi competenți și răbdători le-au fost domnii Ion M. Ioniță, redactor șef al revistei Historia, Alexandru Catalan, experimentat jurnalist la cotidianul Adevărul, care i-a însoțit de-a lungul întregii săptămâni, și Ciprian Plăiașu, de la Historia, care i-a atras într-o discuție captivantă despre jurnalismul online.

SECRETELE PROFESIEI, LA ADEVĂRUL HOLDING ȘI PRIMA TVCât privește jurnalismul de televiziune, domnul Bogdan Pavel, producător știri Prima TV, părea că vrea să le dezvăluie elevilor toate secretele profesiei, iar domnul Dan Simion le-a vorbit despre jurnalismul online în televiziune. În studioul TV Adevărul Live, elevii au învățat cum se realizează o dezbatere de televiziune și cât de solicitantă este o emisiune în direct.

Dincolo de jurnalismul propriu-zis, elevii au fost inițiați în tehnici de marketing și PR de doamnele Monica Gaia, Brand Manager Prima TV, coordonatorul acestui internship, și Creola Tudorache, PR Manager Prima TV. La încheierea stagiului, elevii au primit diplome de participare și cadouri constând în publicații și ediții de colecție ale cotidianului Adevărul.

SECRETELE PROFESIEI, LA ADEVĂRUL HOLDING ȘI PRIMA TVDupă cum rezultă și din relatările de mai jos, elevii au fost impresionați de ceea ce înseamnă munca la un ziar, la o revistă, într-o televiziune, ca și de disponibilitatea întregii echipe care i-a însoțit de a le organiza activități interesante și de a răspunde detaliat la numeroasele lor întrebări. În urma acestei experiențe, toți elevii își doresc, după cum ne-au încredințat, să mai participe la internship-uri în instituții media și, dacă se poate, să revină la trustul Adevărul și la Prima TV, pentru a aprofunda cunoștințele și tehnicile de lucru deprinse în această săptămână. (Profesor Liana Ionescu)

Iată câteva impresii ale elevilor despre acest internship!

De foarte multe ori mi-am dorit să aflu mai multe lucruri legate de jurnalism și ce presupune acest domeniu, pentru că de mică îmi place să scriu, dar știu că acesta nu e singurul lucru pe care îl implică meseria de jurnalist. Din acest motiv, mă bucur mult că am avut ocazia, datorită școlii, să particip la un internship organizat la Adevărul Holding. Destul de departe ce-i drept, dar fiecare drum a meritat cu siguranță. Mă bucur, de asemenea, că am putut vorbi cu persoane din domeniu, care se ocupă de o varietate de alte aspecte care merg mână în mână, cum ar fi: marketing, PR, jurnalism online etc.

Interesant a fost că în cadrul "cursului" de PR, îndrumați fiind de dna Creola Tudorache, am construit o analiză SWOT și un plan de promovare pentru liceul nostru. Am discutat despre diverse strategii de marketing cu dna Monica Gaia și despre promovarea canalului Prima Tv prin reclame, emisiuni, crearea unor brand-uri pentru autenticitate și multe altele.

Alături de domnul Ion M. Ioniță, redactorul șef al revistei Historia, am avut parte de o „oră de istorie" interesantă despre subiecte precum invazia trupelor naziste în Polonia, tragedia celor născuți evrei, Regele Mihai și abdicarea acestuia. Subiecte regăsite și printre paginile revistei menționate. 
Vorbind despre jurnalism online, am putut observa mai bine diferențele de prezentare dintre un articol tipărit și unul postat pe internet, diferențe începând de la forma titlului până la modul de abordare a textului.
Am fost, de asemenea, la Prima TV, unde am avut oportunitatea de a intra în platoul de unde se transmit știrile acestui canal. Am conștientizat câtă lume și câtă muncă se afla în spatele unei „simple" știri pe care o urmărim la televizor. Mi-am dat seama de cât de multe persoane este nevoie doar ca prezentatorul știrii să își poată desfășura activitatea și de cât de multe alte persoane este nevoie pentru a edita și monta o știre.” Mira Sarah Daniel, 11U

„Internship-ul desfășurat în perioada 25-29 iunie, realizat în cadrul Adevărul Holding și Prima TV a constat în îmbinarea de informații academice și tehnice, cu scopul de a ne introduce în lumea jurnalismului și a mass-media. În cele 5 zile, am îmbinat utilul cu plăcutul, întrucât am vizitat studioul de știri de la Prima TV, redacția Adevărul, în cadrul căreia se află și redacția revistelor Dilema veche, Historia și a ziarului Click. În același timp, am încercat să adunăm informații utile pentru o posibilă viitoare carieră în domeniul mass-media, precum: pașii alcătuirii unui plan de promovare/PR, reguli ale redactării articolelor în mediile online și offline/printat, moduri în care articolele din mediul online sunt citite și modalități de a face publicitate unui produs. Fiecare activitate s-a remarcat prin utilitatea ei în munca de zi cu zi a jurnaliștilor din cadrul Adevărul. Din punctul meu de vedere, cea mai utilă și interesantă parte a fost întocmirea unui plan de promovare a unor emisiuni TV. Având în vedere faptul că, orice produs trebuie bine promovat pentru a putea fi vândut, planul de PR trebuie bine pus la punct, cu un orar prestabilit, cu acțiuni și campanii de promovare, până la momentul lansării produsului, fie el o emisiune sau o revistă. Astfel, aplicând aceste reguli, am realizat și noi un plan de PR pentru liceul nostru. Am învățat, de asemenea, ce este o analiză ,,SWOT” (puncte tari, puncte slabe, oportunități și amenințări) și cum aceasta poate fi folosită în fiecare domeniu de activitate.

Cele 5 zile ale internship-ului au fost pline de activități educative, din care am putut înțelege mai bine munca de jurnalist atât de pe teren, cât și din redacție sau studio, astfel pregătindu-ne pentru o viitoare carieră în acest domeniu.”  Alina Maria Niculae, 10U

Internship-ul la Adevărul și la Prima TV mi-a dat oportunitatea de a pătrunde în lumea jurnalismului și a televiziunii, oferindu-mi o imagine amplă asupra mecanismului de funcționare a acestora. Am avut alături profesioniști, ce ne-au împărtășit tainele profesiei lor și care ne-au răspuns cu răbdare zecilor de întrebări pe care le puneam în fiecare zi.

În cadrul internship-ului la Prima TV am aflat în ce constă o strategie bună de marketing, urmând ca apoi să ne aplicăm cunoștințele într-o situație practică. Totodată, ni s-a spus cum se stabilește ratingul emisiunilor și cum acesta influențează producțiile viitoare. Nu în ultimul rând, am primit informații în legătură cu jurnalismul online, domeniu ce devine din ce în ce mai popular. 

La Adevărul am avut ocazia de a discuta cu redactorii unor ziare și reviste precum Dilema Veche și Historia, în același timp luând parte la adevărate lecții de istorie. Timp de o săptămână am stat alături de profesioniștii care fac posibilă activitatea de succes a unuia dintre cele mai apreciate ziare din România. Ioana Alexandra Mogoș, 11R

„În intervalul 25-29 iunie, am avut șansa de a participa la internship-ul organizat la Adevărul și Prima TV. În primul rând, această experiență m-a ajutat pe plan educațional, deoarece am dobândit informații cu privire la media din România și cum aceasta este produsă, dar și pe plan personal, întrucât doresc să studiez aceste lucruri în viitorul apropiat.

Consider că cea mai benefică parte a acestei activități a fost lectura pe subiectul "Digital Media", având în vedere faptul că are cea mai mare influență și potențial în prezent. În plus, am primit cadou exemplare de reviste din arhiva ziarului, împreună cu informații mai puțin cunoscute legate de evoluția acestuia. Per total a fost o experiență unică și mi-aș dori să particip și anul viitor dacă se va organiza un asemenea internship, pentru a învăța mai multe lucruri despre media și jurnalism. Maria Dumitrașcu, 11U

„În săptămâna de practică, grupul nostru a intrat pentru prima dată în contact cu bucătăria internă a unui trust de presă, respectiv Adevărul. Experiența din fiecare departament ne-a ajutat să înțelegem munca din spatele realizării graficii TV, a promo-urilor, dar și aspecte legate de marketing și PR. A fost o săptămână plină de muncă și noi descoperiri și sperăm să mai avem ocazia să participăm la astfel de proiecte.” Marc Vărzariu, 10R

„Internship-ul la Adevărul Holding a fost o experiență nouă, întrucât a fost primul meu internship. De asemenea, a fost foarte interesant și am avut plăcerea să întâlnesc niște persoane minunate care s-au străduit să ne facă să învățăm câte ceva, dar și să ne simțim bine, în același timp.

Am fost foarte plăcut surprinsă să observ că în acest domeniu oamenii au o altă perspectivă. În primul rând, am aflat faptul că nu prea se înțeleg cu trezitul devreme, ceea ce m-a bucurat într-un anumit fel, pentru că nici eu nu sunt foarte „matinală”, deși în timpul școlii trebuie să o fac zilnic. În al doilea rând, programul nostru a fost destul de scurt, dar în cele câteva ore, în fiecare zi, am reușit să aflăm foarte multe lucruri noi și cel mai important, lucruri care ne interesau în mod concret și de care eram curioși fiecare dintre noi.

M-am bucurat că ne-am înțeles atât de bine cu toți cei care s-au ocupat de noi toată săptămâna și că am fost liberi să punem întrebări și să primim răspunsuri care satisfăceau curiozitatea noastră, ba chiar mai mult de atât. Pot spune că sunt nerăbdătoare să particip la încă un internship, iar dacă acesta este chiar la Adevărul Holding, cu atât mai bine.”  Andreea Olteanu, 9R

GALERIE FOTO