Sorry, you have not enough rights to view this image.Profesorul Mark McCaughrean a venit din Olanda la noi in scoala pentru a ne vorbi despre meseria sa si domeniul sau de cercetare. Desi parea a fi un alt monolog placid despre un job oarecare, a fost una din cele mai fascinante prezentari la care am participat. Domnul profesor este consilier stiintific senior la ESA (European Space Agency) si este unul din genialii ingineri si piloti care fac posibila calatoria in spatiu, cercetarea galaxiei noastre si a punctului de start al evolutiei noastre in acest univers. Este unul dintre oamenii de stiinta care lucreaza cu grupul stiintific ESA/NASA/CSa al telescopului spatial James Webb.

Copiii au fost fascinati si au urmarit cuvintele profesorului cu ochii mari si, ca niciodata, in liniste deplina. Au urmarit cum robotii ajung pe Marte, cum satelitii ne ofera informatii fara de pret pentru stiinta si evolutie, cum invatam in fiecare minut despre originile noastre si despre posibilul nostru viitor, cu ajutorul unor masinarii create de oameni curiosi si ambitiosi.

Sorry, you have not enough rights to view this image.Domnul profesor ne-a aratat imagini si filme foarte interesante despre constructia si testarea satelitilor si a robotilor, despre misiunile in curs de desfasurare in intreaga galaxie si despre misiunile care s-au sfarsit victorios pentru omenire. Am vazut masinarii in valoare de milioane de dolari fiind supuse mediului aspru din spatiu, am observat modul in care stelele si planetele se rotesc unele in jurul altora, am admirat peisaje extraterestre uluitoare si am urmarit cu inima la gura cum un satelit care si-a indeplinit misiunea cu succes a fost trimis in atmosfera planetei Saturn si a fost distrus. Atat profesorii cat si elevii am fost bombardati cu informatii incredibile despre era in care traim, informatii care desi par la indemana oricui, nu sunt usor de inteles si de accesat.

Chiar de nu toti ne indreptatam spre un astfel de domeniu de activitate, toti suntem uimiti de maretia universului. Majoritatea elevilor au gasit aceasta prezentare foare interesata pentru cultura lor generala, iar unii au afirmat ca au aflat informatii care le-ar putea folosi pe viitor.

A fost un eveniment relativ scurt, dar bine primit, care cu siguranta ar putea fi repetat si pe viitor.

Prof. Silvia Acsinte

Vizita domnului Mark McCaughrean a reprezentat o reală deschidere de noi orizonturi pentru mine și restul colegilor mei în egală măsură. Cuvântarea dumisale ne-a ajutat să înțelegem proporțiile pe care cercetarea științifică le atinge în zilele noastre, și ne-a reamintit de implicarea activă a Europei, care în contemporaneitate nu mai are cuvântul decisiv în majoritatea domeniilor, în efectuarea unui salt decisiv pentru întreaga umanitate – transformarea planetelor învecinate Terrei într-un mediu de viață locuibil. Ne-a reamintit că a face parte din tânăra generație nu este un prilej de relaxare ci, dimpotrivă, un stimul al simțului datoriei, datoria fiecăruia dintre noi de a contribui cu toate posibilitățile sale intelectuale la evoluție, la progres, la făurirea unui viitor.

Sorry, you have not enough rights to view this image.Viitorul ne oferă perspective variate și învăluite în mister. Ca cercetător de elită în cadrul Agenției Spațiale Europene, domnul McCaughrean ne-a prezentat materiale informative despre proiectele deja existente sau aflate în curs de dezvoltare pentru explorarea cosmosului, despre parteneriatele cu alte instituții din domeniu, precum NASA și Agenția Spațială Rusă, despre costurile materiale și eforturile imense pe care le presupun călătoria în spațiu, lansarea de sonde și sateliți și dezvoltarea noilor tehnologii de cartografiere a sistemului solar. Toate misiunile efectuate până acum atât de oameni, cât și de roboți au contribuit cu informații esențiale care, puse cap la cap, dau naștere unor tipare pe care numai cele mai luminate minți ale pământului le pot descifra. În spatele unor lucruri pe care superficialitatea specifică vârstei ne îndeamnă pe noi, cei tineri, să le considerăm banale, cuvenite, în spatele documentarelor, enciclopediilor, studiilor, cărților și ilustrațiilor fascinante care ne ajută să putem concepe o proporție insignifiantă a vastității universului, se află munca asiduă a nenumărați savanți. Acest lucru ne determină mai departe să conștientizăm că natura umană nu se va putea desprinde vreodată de trăsătura sa definitorie – dorința nestăvilită de cunoaștere. De sute de ani, chimia, fizica, matematica, astronomia au continuat să meargă înainte prin contribuțiile atâtor genii sclipitoare, iar aceste științe își vor găsi limitele doar odată cu însele umanitatea și universul.

Aceste rânduri reflectă ceea ce eu am înțeles, în îngustimea capacităților mele, din prelegerea domnului McCaughrean, și sper că acei colegi mai inteligenți decât mine, care sunt foarte mulți și pe care îi apreciez cu toată ființa mea, care au înclinații și pasiuni pentru acest domeniu, să fi înțeles mult mai multe și să tragă cu această ocazie învățămintele necesare.

Tudor Cobrea, 10U

Prezentarea a fost foarte interesanta pentru ca am putut observam cum oamenii lucreaza in cadrul ESA si care sunt proiectele viitoare, iar aceste lucruri nu pot fi aflate doar navigand pe internet. A fost intr-adevar o prezentare unica.

Ana Mihai, 8A

Prezentarea a fost foarte bine facuta si in acelasi timp a avut un subiect interesant. Prezentatorul a vorbit indelung despre lucruri care intereseaza si afecteaza pe toata lumea.

Lara Tifui, 8A

Este nevoie in invatamantul romanesc de predarea unor teme de fizica aplicata. Astfel de prelegeri nu pot fi decat utile pentru cresterea interesului copiilor vis-à-vis de stiinte. Cel mai mult m-a impresionat munca depusa continuu, timp de 17 ani pentru a realiza un vis, un proiect.”

Prof. Monica Vitan