“Pot spune că mă consider foarte norocoasă pentru faptul că am avut şansă să fac Liceul Lauder Reut”

Rebecca Seidman este una din elevele primei promoţii a Liceului Lauder Reut, care a absolvit în 2013 Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine din Bucureşti, secţia Studii Iudaice. Fiind o fire ambiţioasă, a hotărât să mai urmeze încă o facultate, într-o ţară europeană, pentru că visul ei de mică a fost acela de a studia Medicina.

În cazul tău, este o poveste foarte interesantă: ai absolvit în 2013 Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine din Bucureşti, Secţia Studii Iudaice, iar după ai ales să studiezi Medicină, în Germania. Cum de ai ales să faci acesta schimbare esenţială?

R.S.: Cu siguranţă pare o trecere destul de interesantă. Eu mi-am dorit să fac Medicină de când eram mică, însă, din cauza unor probleme personale, nu am putut aplică la Medicină la “timp”, fiind nevoită să fac o altă facultate. Desigur că timpul nu este pierdut şi nu este niciodată prea târziu pentru a-ţi împlini visele, aşa că în momentul de faţă continui cu cea de-a două facultate - Medicină, în Germania.

Cum au fost anii de studenţie la Studii Iudaice?

R.S.: Au fost trei ani destul de interesanţi, în care am învăţat multe lucruri. Deşi facultatea pe care am terminat-o în România nu o voi folosi, având în vedere drumul pe care mi l-am ales (Facultatea de Medicină), pot spune că nu au fost trei ani pierduţi în zadar.

Care au fost materiile care ţi-au marcat experienţă academică în mod pozitiv? Cât te-au ajutat anii în care ai studiat limba ebraică la Lauder Reut?

R.S.: Fiecare materie a avut rolul ei desigur. Este important să învăţăm din fiecare subiect câte ceva, pentru a adaugă cât mai multe la cultură noastră generală.

Limba ebraică învăţată la Lauder Reut m-a ajutat foarte mult, în special în primul an de facultate, având astfel cunostiinte în plus faţă de colegii începători.

De ce tocmai Medicină? Care au fost criteriile după care te-ai ghidat ca să alegi facultatea din Germania?

R.S.: Am ales să urmez facultatea de Medicină din Germania din diferite motive. În primul rând, cunosc limba germană foarte bine, studiind-o la facultate şi în afară facultăţii, la Institutul Friedrich Schiller din Bucureşti. În al doilea rând, facultatea este mult mai ieftină decât în România, venind însă şi cu dezavantajul de a fi şi mult mai grea. Totodată, o diplomă în Medicină în Germania este mult mai bine văzută, aici fiind nivelul de învăţare mult mai dificil decât la orice altă facultate de Medicină din Europa.

Care este stilul de viaţă de acolo? Diferă cu mult de cel din România?

R.S.: Cu siguranţă diferă mult stilul de viaţă din Germania cu cel din România. Am numai lucruri positive de spus despre Germania. Mentalitatea, oamenii (care sunt foarte bucuroşi şi înclinaţi să ajute), lipsa nesfârşitelor cozi la anumite instituţii publice (cu toţii ştim că în România se stă la cozi interminabile până şi pentru un lucru banal), oportunităţile, lipsa grijei zilei de mâine (poate sună puţin exagerat, dar cam aşa funcţionează în Germania, statul oferind ajutor celor ce au nevoie), curăţenia, etc.

Au trecut 4 ani de când ai absolvit liceul Lauder Reut, şi de atunci, ai studiat la o facultate renumită de stat din Bucureşti şi după, la una din străinătate. Care sunt principalele diferenţe pe care le-ai sesizat în tot acest timp dintre aceste instituţii?

R.S.: Din nou, diferenţele sunt imense. Nu vreau să critic prea mult desigur, dar dedicaţia profesorilor, seriozitatea, felul în care lecţiile sunt prezentate (într-un mod cât mai puţin “plictisitor”), prin intermediul tehnologiilor avansate, multe surse de informare, colaborarea bună şi ajutorul primit din partea profesorilor sunt doar câteva dintre lucrurile pozitive pe care le pot spune despre instituţiile de învăţământ din Germania. În România mai sunt multe de schimbat la acest nivel.

De ce îţi este cel mai dor din anii de liceu?

R.S.: Pot spune că mă consider foarte norocoasă pentru faptul că am avut şansă să fac liceul Lauder Reut. Nu aş putea sincer să zic de ce îmi este dor cel mai mult. Îmi este dor de aproape totul: colegi, profesori, stilul de învăţare, activităţile, până şi prăjiturelele de după prânz (râde).

Mă bucur că am avut şansă să fiu la Lauder Reut. Am cunoscut oameni deosebiţi pe care îi voi ţine minte cu siguranţă.

Interviu realizat de Noemi Guttman