IMG 8582Cu totii suntem la curent cu cele mai noi filme de la cinema, cu cele mai faimoase titluri cinematografice si cu cele mai cunoscute figuri din industria filmului. Dar oare cati dintre noi mergem la festivaluri de film? Oare cati dintre noi apreciaza arta facuta in afara Hollywood-ului? Oare cati dintre noi stim ce fel de filme ruleaza la festivalurile de filme din lumea intreaga? Invitatii nostri s-au gandit ca ar fi bine sa ne dea astfel de exemple si sa discute deschis cu noi spre astfel de evenimente.

In prima zi, i-am avut ca invitati pe Elite Zexer si Eitan Green, doi regizori din Israel, profesori la Universitate din Tel Aviv si doua persoane absolut captivante.

Elite Zexer este o tanara regizoare, absolventa a facultatii din Tel Aviv, care a regizat doua filme cu un subiect sensibil si unic: beduinii. Ne-a povestit cum a reusit sa filmeze scene autentice in saturi de beduini din sudul Israelului numai datorita faptului ca a avut o relatie foarte buna si apropiata de cativa membri din aceasta comunitate. Fara o astfel de conexiune, este imposibil ca israelienii sa intre si sa filmeze in saturile lor. Mama lui Elite, fotograf fiind, a creat relatii de incredere si prietenie cu diversi beduini, care au cunoscut-o pe fiica ei de mica, si astfel, nu numai ca a fost primita cu bratele deschise de comunitate, ci a si fost ajutata si protejata de sateni. Tasmin, este un film de scurt metraj, pe l-am vizionat din bunavoita lui Elite. Studentii nostri l-au gasit foarte interesant si deosebit de orice au vazut pana acum. Filmul ne-a oferit o persepectiva asupra societatii beduine traditionaliste si conservatoare, unde femeile nu au dreptul la o opinie si la a lua parte la discutiile dintre barbati si unde sotii pot sa isi ia mai multe neveste, cu conditia sa intretina toate familiile pe care si le creeaza. Elite ne-a vorbit despre bugetul incredibil de mic pe care l-au avut pentru turnarea acestui film, lucru care ne-a uimit pe toti, avand in vedere incarcatura emotionala transmisa. Sand Storm este cel mai recent film al lui Elite, bazat de asemenea pe viata contemporana a beduinilor; un film care are ca subiect lupta crancena dintre traditional si nou, dintre societatea beduina si societatea moderna, lupta unei femei beduine care isi doreste o viata proprie si implinita, dar mii de ani de cultura beduina atarna greu pe umerii ei si o coplesesc cu interdictii. Cu acest film, Elite a castigat titlul de cea mai buna regizoare in cadrul Ophir Award.

Eitan Green este regizor, scriitor si profesor. A castigat doua premii cu It All Begins at Sea, 2008: Innovation Award in cadrul Festivalului Mondial de Film din Montreal si Platinum Award in cadrul WorldFest Huston. Noi am putut viziona zece minunte din ultima lui productie, Indoors, care a fost pe gustul elevilor nostri. Povestea unui baiat de liceu, un foarte bun jucator de basket, dar a carui performanta este strict legata de relatia cu tatal lui. Odata ce are sustinerea acestuia, nimic nu-i mai poate sta in cale, iar tatal lui isi gaseste salvarea la randul sau prin redescoperirea fiului.

Incantati de cele doua vizionari, elevii nostri au fost foarte motivati sa puna intrebari interesante despre realizarea unui film, intrebari la care cei doi invitati au raspuns in detaliu si au dat exemple relevante pentru a se face intelesi.

IMG 8592In ce-a de-a doua zi, ne-a vizitat renumitul regizor si director al Festivalului de Film Evreiesc din Argentina, Luis Gutmann. Aceasta discutie a intregit informatia primita cu o zi in urma, si astfel am aflat mai multe despre comunitatea evreiasca din Argentina, greutatile prin care a trecut aceasta si rolul important pe are l-a avut Luis in promovarea culturii si a identitatii evereiesti in Argentina si in lume. Tot de la dansul am descoperit si diferentele dintre filmele de la cinematografele comerciale si filmele din cadrul festivalurilor de film. Pentru adevaratii cinefili, este necesar sa experimenteze si acest gen de filme, create cu bugete mici, dar cu mult suflet.

Elevii nostri, chiar si cei care nu au in vedere o carierea in cinematografie, au aratat interes real pentru subiectele discutate, au aflat lucruri noi si au dezvoltat un apetit pentru filmele din cadrul festivalelor. A fost intr-adevar o onoare sa ii cunoastem si sa discutam liber cu domnii regizori!