Ana Maria Toghina 2Ana Maria Țoghină, elevă a clasei a VII-a, ne prezintă pașii prin care, cu răbdare, îndemânare și multă creativitate, a transformat proiectul său de anul trecut, Orașul viitorului, într-un rover explorator – Foca 1.

Dragă Ana, ce este un rover?

Un rover este un mic roboțel astronaut care este trimis pe o altă planetă cu scopul de a cerceta planeta înaintea omului și a descoperi existența unei forme de viață.

Cum ai construit acest rover?

Am început cu desenarea unei schițe. Trebuie să ai foarte clar în fața ochilor ceea ce îți dorești să obții la final și de aceea este recomandat să faci un desen, ca și cum ai proiecta mașinăria respectivă.

Important este pasul de alegere a materialelor și construirea unei machete, prin care te asiguri că ceea ce ți-ai propus este într-adevăr realizabil. Eu am folosit ca materiale câteva din casele de polistiren de la proiectul din clasa a VI-a pentru educație tehnologică, Orașul viitorului. Orașul meu se numea Aquatyland si avea formă de pânza de păianjen conectat prin tuburi de acces.

După ce l-am asamblat, i-am căutat și un nume, acesta fiind Foca 1.

Un rover este un aparat menit a îndeplini activități complexe, precum sunt cele de explorare și descoperire…

Pentru ca un rover să fie complet și mai ales util, trebuie înzestrat cu funcții specifice pe care urmărim să le aplice, precum filmarea, preluarea probelor de sol, efectuarea de măsurători diverse pentru distanță, temperatură etc.

Privind fotografia Anei, bucuria și mândria ce i se citesc în ochi, credeți că peste câțiva ani o vom reîntâlni într-o echipă de exploratori ai spațiului? Mult succes!